Fotografie Herfst Regte Heide – Natuurgebied in Goirle

Regte Heide

Vandaag ben ik met Jordi gaan wandelen op de Regte Heide in Goirle en heb ik deze foto’s gemaakt. We waren net voor het echt donker was gelukkig terug bij de auto. De Regte Heide is een heidegebied van 250 hectare in de gemeente Goirle. Het ligt ten zuiden van Tilburg in de provincie Noord-Brabant tegen grens met België. Samen met andere gebieden vormt het een aaneengesloten natuurgebied van 876 hectare dat bestaat uit heide, moerassige beekdalen en loof- en naaldbossen.

Op de Regte heide is een zevental goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.) te vinden. In 1935 zijn hier opgravingen verricht, waarbij grafgiften werden gevonden zoals strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen. Restauratie van de heuvels vond plaats in 1998 en 1999. Vijf er van werden van een palenkrans voorzien.

Daarnaast werd in 1909 de Regte Heide aangekocht door de gemeente Tilburg, die het in het jaar daarna verhuurde aan het ministerie van Oorlog voor het houden van militaire oefeningen. Tot in de jaren 1990 van de twintigste eeuw werd het terrein voor dit doel gebruikt. De laatste jaren voornamelijk als landingsplaats voor oefende parachutisten. In 1990 werd het gebied aangekocht door de stichting Het Brabants Landschap.

Ook zijn in dit gebied wandelingen uitgezet.

 

Wikipedia

Geef een reactie

Website Protected by Spam Master