Tips voor studiekeuze

Wispelturig in studiekeuze

Iedereen om mij heen noemt mij altijd de wispelturigheid zelve. Ik vind het daarom vreselijk om te vertellen dat ik wéér met iets anders bezig ben. Het is niet zo dat ik continu van school of baan switch maar ik vind het belangrijk dat ik iets doe wat mij gelukkig maakt. Als ik er dan dus na een tijd achter kom dat hetgeen wat ik op dat moment doe niet leuk vind dan draaien mijn hersenen overuren om te beslissen; wat dan?

studiekeuze

Havo

Helaas denken hierdoor veel mensen dat ik nooit iets afmaak of dat ik soms te veel op mijn vork neem. Ik heb jaren geleden mijn havo bijvoorbeeld niet afgemaakt. Dit was alleen niet omdat ik niet wilde of het niet kon. Ik werd vreselijk gepest en moest echt weg van die school. Van die keuze heb ik echt geen spijt.

En nu?

Ik ben na de havo, mode gaan studeren op ROC Tilburg. Ik vond het ontwerpen van de kleding leuk alleen ik wist al snel dat een baan hierin gering was en het was ook niet echt waar mijn passie lag. Toch heb ik het afgemaakt omdat ik wel echt hbo wilde doen. Dat ik toen niet zag wat zo logisch was is jammer.

Na een tussenjaar ging ik Communicatie studeren en het eerste jaar was echt super. Leuke meiden, leuke vakken en ik kon er veel naast doen. Dit staat nu nog steeds echt super op mijn c.v. Alleen had ik toen besloten om naar de universiteit te gaan. Dit bleek niets voor mij te zijn. Toen had ik ook kunnen zien wat ik echt wilde. Ik had kleppen op en zag niet wat heen mijn leven al logisch was. Gelukkig zie ik al deze jaren niet als vergooid. Ik ben volwassen geworden en weet nu waar mijn doel ligt. Nu ik dit besef heb ik zo veel rust in mijn hoofd. Het eindpunt is duidelijk.

Rust

Nu ik zo veel rust heb in mijn hoofd wil ik iedereen proberen te helpen om zijn/haar keuze makkelijker te maken. Daarom een aantal tips voor levenskeuzes. Ik wil het niet specifiek studiekeuze noemen want je leert iets wat je voor een groot gedeelte van je leven gaat gebruiken.

studiekeuze

Tips

Je gaat naar school voor jezelf

  • Als je al een opleiding doet is het belangrijk om dit echt goed te gaan begrijpen: je gaat niet naar school om alleen de tentamens te halen maar je doet het om het te weten, zodat je het kan toepassen in je baan later. Ook al zit je misschien nu in de les echt voor je uit te staren en denk je dat nooit te gaan gebruiken. Je vergist je. Ik heb vaak zat met docenten gepraat en die hebben ook echt ervaring met mensen die na een aantal jaar tot inkeer komen en spijt hebben dat zij niet goed opgelet hadden in de lessen. Vooral tijdens de scriptie beseffen ze dat.

 Verleden

  • Kijk naar je verleden. Toen je nog niets aan je hoofd had, wat vond je toen leuk? Knutselen, buiten spelen, knikkeren, tekenen etc. Al die dingen zeggen iets over jou. Vergelijk die dingen met de dingen die je nu leuk vindt om te doen. Overlappen er dingen? Is daar werk in?

Stel je voor

  • Als je kijkt naar opleidingen op sites, probeer dan jezelf voor te stellen dat jij fulltime dat werk doet. Of ga een keer meelopen in een bedrijf om die functie te ervaren. Voor mij hielp stagelopen om te beseffen dat ik niet fulltime achter een computer wil zitten. Terwijl ik altijd dacht dat ik dat juist wel wilde.

Studiekeuzetest geen maatstaaf

  • Neem online studiekeuzetesten niet als maatstaaf. Bij mij kwamen er dingen uit die mij echt niet leuk lijken zoals maatschappelijk werker. Tuurlijk kunnen de testen helpen maar denk niet dat je dat moet doen omdat dat volgens die testen als beste eruit komt.

Ben niet bang om te falen.

  • Het is echt heel normaal om moeite te hebben met je studiekeuze en van studie te switchen. Het liefst niet natuurlijk maar wees niet bang dat je omgeving je beslissing gaat afkeuren. Jij moet gelukkig zijn met je baan straks. Als je ouders je opleiding betalen, probeer dan rustig uit te leggen waarom je huidige opleiding niets voor jou blijkt te zijn en zeg dat je ze niet wil laten betalen voor iets waar je toch niks mee gaat doen maar dat je een andere opleiding hebt gevonden die wel perfect is. Je kunt ook afspreken dat als die nieuwe weer niks is dat je zelf de volgende gaat betalen. Ouders hebben immers geen geldboom in de tuin.

Heel veel succes met je studiekeuze!

 

Geef een reactie

Website Protected by Spam Master